LP1 NordUCh SVCh Rex Ventors Jaristo - Risto

Om Risto

 

Rex Ventors Jaristo - vår stolta och stilige rhodesian ridgeback!

Risto till vardags, är en kille med mycket integritet och egen vilja. Han låter sig inte tämjas så villigt, kanske främst för att han nog anser att hans inställning till livet är minst lika bra som vår... Efter en bitvis tungrodd ungdomsperiod har dock Risto landat i sitt vuxna jag. Numera ägnar Risto mycket mer energi åt att vara gosig och tillgiven, än åt att vara obstinat. Viljan av stål finns kvar men vi kan väl säga att han "väljer sina slag" och för det mesta är han en fantastiskt följsam och välartad hund.

Ristos kärna kan sammanfattas med ett ord: självförtroende. Risto är killen som aldrig har en "bad hair day", utan för det mesta är han övertygad om sin egen förträfflighet. Nya situationer hanteras med upphöjt lugn och få saker har skrämt honom under hans levnad (undantaget spökena på MH-beskrivningen som enligt Ristos åsikt förvisso förtjänade en viss respekt). Han har goda nerver och tyngd och balans i sitt sätt att hantera sin tillvaro.

Risto har god arbetsmotor och ägnar sig gärna åt olika aktiviteter. Vi kan dock konstatera att han föredrar självständigt arbete. Risto är en utmärkt spårhund som med säkerhet och gott tempo bedriver ett noggrant spårarbete när han får möjlighet. På kort tid fick han sina spårmeriter för svenskt viltspårschampionat under våren/sommaren 2005. Anlaget för begåvad spårnäsa verkar för övrigt ligga i generna. I Ristos kull är hela fyra syskon (av sex) viltspårschampions.

Även på lydnadsplanen är Risto en trevlig hund att arbeta med. Momenten för lydnadsklass ett har länge behärskats av såväl hund som matte och en viss scenskräck är närmast anledningen till att det tog lite tid innan vi kom till skott för att tävla. När väl debuten var avklarad lyckades vi plocka tre förstapris och därmed fick Risto lägga den fina titeln LP1 till sin meritlista 2008.


Stilig är han också, vår mångsidige kille. Dryga två år gammal fick han sitt svenska utställningschampionat och han har även tre CACIB och ett BIM på meritlistan. Ett finskt samt norskt championat har också lagts till i titelsamlingen och därmed även det nordiska utställningschampionatet.
I dagsläget ställer vi mest ut för att både vi och Risto njuter av den trevliga samvaron med RV-gänget, men om ytterligare meriter skulle trilla in framöver så gläds vi förstås åt det.


Risto har under den här tiden blivit en uppskattad och älskad familjemedlem som bjudit oss på många goda skratt, tokiga bad, härliga skogspromenader och mysiga soffstunder! Till vardags arbetar Risto med husse Lasse på Garnsviken, där Risto ansvarar för inpasseringskontroll, indrivning och dokumentförstöring. ;)

Tack Veronica för hjälp med orden!

Fakta:

Höjd: 68 cm
Vikt: 43 kg
Höfter: B
AD: ua
Stamtavla>>
MH - protokoll>>
MH - spindeldiagram>>

 

© Malena Holmberg | Uppdaterad: 30-Jan-2009 | Besökare: